Berichten

Archief

NIEUWS

ERC: Ruim verslag EK Rallycross Maasmechelen

Ruim 12 000 toeschouwers waren afgelopen weekend getuige van de Belgische manche van het EK Rallycross. Het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen was het toneel van spectaculaire reeksen en spannende finales met Timur Timerzyanov, Julian Godfrey en Roman Castoral als verrassende winnaars. Daarnaast wisten ook enkele landgenoten een prominente rol op te eisen.

Supercars

Het niveau bij de SuperCars ligt dit jaar bijzonder hoog. Bij iedere race staan er minstens tien kandidaat-winnaars aan de start. Een klein foutje of pech kan bijgevolg nefaste gevolgen hebben voor de finaleplaatsen. Sverre Isachsen (de Europese kampioen van 2009 en 2010) en Mats Lysen (jongste winnaar ooit van een EK manche), de nummers twee en drie in de huidige tussenstand, mochten dit afgelopen weekend aan de lijve ondervinden. Isachsen (Ford Focus) kreeg een stevige tik van Ludvig Hunsbedt (Volvo C30) in de eerste kwalificatierun en in de 2de heat werd hij gehinderd door een opgeblazen turbo. Lysen draaide zijn Clio op zijn dak tijdens de vrije oefenritten en kon daarna nooit het goeie ritme vinden.

Beide Vikings mochten zo plaatsnemen in de C-finale, waar de eerste rij bevolkt werd door de Belgen Michael De Keersmaecker (Ford Focus) en Francois Duval (Peugeot 207). Lysen verdween nog in de eerste bocht uit de arena met mechanische pech en ook Duval haalde het einde van de eerste ronde niet. Een probleem met de transmissie schakelde de winnaar van vorig jaar vroegtijdig uit. De Keersmaecker verging het heel wat beter. De JDK piloot reed van start tot finish op kop en liet daarmee de Noren Morten Bermingrud (Citroën C4), Sverre Isachsen (Ford Focus) en de Nederlander Jos Kuypers (Ford Fiesta) achter zich.

De Keersmaecker was nu uitstekend op dreef en met een kanonstart in de B-finale nestelde hij zich als tweede in het spoor van EK leider Tanner Foust (Ford Fiesta). Onze landgenoot besloot uit tactische overwegingen om meteen te jokeren en dat bleek een geniale zet. Zo kon hij na een prachtige inhaalrace iedereen oprapen, terwijl de Amerikaan Foust heel wat seconden verspeelde met zijn spectaculaire rijstijl en zich zo buitenspel zette voor de zege. Opnieuw winst dus en een A-finale voor de man uit Londerzeel die ditmaal kleppers als Heikinen (Saab), Foust (Fiesta); Laboulle (C4), Koutny (Fiesta) en Walfridsson achter zich hield.

In de A-finale werd de eerste rij ingenomen door beide Citroëns uit de Hansen-stal. Timur Timerzyanov en Liam Doran, 4de en 6de in de huidige tussenstand, waren net als Hunsbedt (5de op de startgrid) nog op zoek naar de eerste Europese zege van het seizoen. Timerzyanov lukte vanaf de pole de perfecte race door van start tot finish de race te domineren. Even kreeg de Rus het nog warm toen hij in de slotronde lek reed, maar zijn voorsprong was voldoende op zijn eerste zege te laten optekenen. De Citroën-rijder lukt hiermee een dubbelslag, want hij is meteen de nieuwe leider in het EK.

Voor de ereplaatsen ging het er een stuk spannender aan toe, waarbij Frode Holte (Volvo C30) alle zeilen moesten bijzetten om zijn 2de plaats veilig te stellen tegenover Liam Doran. De Brit Andy Scott verraste alle volgers met een 4de plaats in de ex-Kuypers Ford Focus. Ludvig Hunsbedt moest zich na een aanrijding met De Keersmaecker tevreden stellen met een 5de plaats. Onze landgenoot werd voor deze actie bestraft met een zwarte vlag, maar dit was slechts een valse noot aan de glansprestatie van De Keersmaecker. Jochen Coox en Patrick Van Mechelen vielen mede door pech net buiten de finales.

Super 1600

De Super 1600 klasse kende een zeer bewogen ontknoping in de A-finale. De Deen Ulrik Linneman (Peugeot 207) pakte de pole voor Julian Godfrey (Ford Fiesta) en Christian Petrakovits (VW Polo). EK-leider Andreas Bakkerud (Clio MK2) moest genoegen nemen met de 5de startplaats. Bij de start kwam het tot een aanrijding en Linneman, Makarov (Skoda Fabia) en B-finale winnaar Meyer (Skoda Fabia) verdwenen in de eerste bocht in de zandbak. De wagen van Makarov zat hierdoor aan de ene kant ingesloten door de wagen van Meyer en aan de andere zijde stak de Skoda te diep in het zand, waardoor de Rus zijn auto niet op eigen kracht kon verlaten. Toch vond de koersdirectie het niet nodig om een code rood toe te passen en over te gaan tot een herstart. Linneman liet zich dan maar op eigen initiatief vallen, waardoor de hulpdiensten in allerijl uitrukten. De Deen herrees miraculeus, maar de wedstrijdleiding ging toch niet over tot een herstart. 75% van de af te leggen finaleronden waren reeds  voorbij en werd Godfrey tot winnaar uitgeroepen. De Britse tuner werd op het podium geflankeerd door Bakkerud en Petrakovits.

Davy Van Den Branden (C2) slaagde er als enige Belg in om een finaleplaats te bemachtigen. De Oost-Vlaming werd in de D-finale echter aangetikt door Peter Van De Wege (Yaris). De Nederlander kreeg hiervoor terecht een zwarte vlag, terwijl onze landgenoot kansloos 19de eindigde.

TouringCars

Bij de TouringCars staat er dit seizoen geen maat op Lars Oivind Enerberg. De Noorse Fiesta-rijder won 5 races op evenveel wedstrijden en pakte ook nu autoritair de pole. Enerberg liet zich bij de start van de A-finale echter verrassen door Roman Castoral (Opel Astra). De Tsjech is een ervaren EK-rijder en hoe zeer Enerberg ook aandrong, Castoral liet zich niet verschalken. Meteen het einde van de zegereeks van Enerberg, die wel ruim op kop blijft in de EK tussenstand.

B-finale winnaar Koen Pauwels (Fiesta) nestelde zich na een kanonstart in het spoor van beide koplopers en behield deze tot aan de meet. Met zijn derde plaats doet de tuner uit Leopoldsburg een uitstekende zaak in het EK, vermits zijn rechtstreekse rivaal en regerend kampioen Derek Tohill (Fiesta) als vierde werd afgevlagd. Jos Sterkens (Focus) kwam in de A-finale in aanraking met de vangrail en brak de ophanging, waardoor hij als zesde werd geklasseerd.

SuperNationals

De Belgische SuperNationals mochten net als vorig jaar aantreden als support-race. Deze wedstrijd telt niet mee voor een kampioenschap en was er enkel om de fans op wat extra spektakel te trakteren. En spektakel was er zeker… Met hun brede drifts kregen ze ook nu weer de toeschouwers op de banken.

De wedstrijd zelf kende een gelijkaardig verloop als de BK-races met een dominerende rol voor de familie Maris. Een zinderende eindstrijd in de A-finale was hiervan de kroon op het werk. Vader en zoon Luc en Steven Maris duelleerden met hun Volvo’s op het scherp van de snee tot Steven (Volvo 242) zich in de Spinnekop verslikte en in de zandbak eindigde. De overwinning van Luc Maris (Volvo S40) kwam daarna niet meer in gevaar. De regerende Belgische kampioen geflankeerd door Steven Stessens (Vauxhall Nova) en Davy Leysen (BMW M3).